7 FLAGRANTE VOOROORDELEN OVER BORDEAUXWIJNEN (DE WERELD UIT)



Bij een kaasschotel drink je uitsluitend rode en bij vis witte wijn, goede wijnen zijn duur en enkel zoete wijnen combineren met een dessert of foie gras. Over Bordeauxwijnen bestaan nog heel wat vooroordelen. Wij gingen dit jaar op Bordeaux Fêtes le Vin ons licht opsteken en proefden niet alleen lekkere wijnen, maar waren overdonderd door het gevarieerde aanbod. Het leukst van al is nog het prijskaartje, want een goede Bordeaux slaat niet persé een gat in je budget. Dit en 6 andere vooroordelen over Bordeauxwijnen sturen wij voorgoed de wereld uit, met een aantal tips van wijnexperten Kris van de Sompel en Isabelle Audouin Wastin, en van onszelf natuurlijk.


1. Enkel rode wijn past bij kaas. Niet dus. Witte Bordeauxwijn en kaas combineren perfect en zoals op iedere pot een deksel past, past ook bij iedere kaas een wijn. De meeste zachte kazen passen zelfs beter bij witte dan bij rode wijn. Le Blaye Côtes de Bordeaux is een fruitige witte wijn die heel goed bij kaas past. Blauwe kazen en zachte witte wijnen als Bordeaux Supérieur, Graves Supérieures, Sainte-Foy-Bordeaux, Premières Côtes de Bordeaux, en Côtes de Bordeaux Saint-Macaire gaan goed samen. 

Coups de Coeur 2014: Château Bonnet 2013 (4-7€) en Château La Grande Métairie 2013 (4-7€). 

2. Hoe ouder hoe beter? Tijdens een van de Masterclass sessies 'Grand Cru Classé' in Bordeaux verbaasde het ons hoe lang sommige wijnen kunnen bewaard worden. 40 à 50 jaar zijn echt geen uitzondering. Toch bestaat er een grote waaier aan moderne Bordeauxwijnen die jong gedronken kunnen worden.

Coups de Coeur 2014: Château Capville 2012 (4-7€) – Château Cazeau Prestige 2011 (7-12€).   
  
3. Een witte wijn drink je enkel koud. Nope. Niet alle witte wijnen moeten gekoeld worden, er zijn witte Bordeauxwijnen die je op kamertemperatuur kan drinken. Tè koude wijn verliest aan aroma en smaak. De Sauvignon wijnen die jong gedronken worden, serveer je best rond de 10 à 11°c, Sémillon wijnen drink je rond de 11 à 12°c en een zachtere witte wijn kan je dan weer drinken op de temperatuur van een koele kelder (+/- 9 à 10 °c). 

Coups de Coeur 2014: Château Penin Sauvignon 2012 (7-12€) en Les Grands Blancs 2010 (7-12€).

4. Een Bordeauxwijn wordt enkel gedronken bij een maaltijd. Weer mis. Een aperitief is niet alleen een smakelijke starter, het dient tegelijk om de eetlust op te wekken. Tal van droge frisse Bordeauxwijnen lenen zich daar uitstekend voor: een jonge witte Entre-Deux-Mers, een Bordeaux blanc met vooral Sauvignon blanc druif in de blend, een parelende Crémant de Bordeaux, of waarom geen droge lichte Bordeaux rosé? Ze combineren allemaal perfect met aperitiefhapjes als kaas of charcuterie. 

Coups de Coeur 2014: Château de Fontenille 2013 (7-12€) en Grand D’Auron (4-7€).  

5. Enkel zachte en zoete wijnen passen bij een dessert en foie gras? Nee, want zoet is een dominante smaak, hoe zoeter het dessert, des te zuriger moet de wijn zijn. Met een frisse witte wijn, zonder bubbels, kan men het dessert dan ook frisser laten smaken. Suiker verzacht de vurige smaak van kruiden. De beste bondgenoten van de Aziatische keuken op basis van curry en pittige kruiden, een zoete of zoute keuken of zelfs zoetzuur, zijn dan wel weer de zachte en zoete wijnen van Bordeaux. Als fervente liefhebbers van de Aziatische keuken hebben wij nog een andere tip:  de subtiele fruitige aroma's van roséwijnen uit Bordeaux combineren perfect met Aziatisch eten.

Coups de Coeur 2014: La Ferreyre 2010 (7-12€) en Château Padouen 2010 (7-12€). 

Een roséwijn die perfect combineert met de Aziatische keuken: Château Landereau 2013. (+/- 6,20 )

6. Een witte wijn bewaart niet lang. Hoewel de meeste witte wijnen best jong en fris gedronken worden, kunnen andere wat langer liggen dankzij de complexiteit van de assemblages en de typische streekrijkdom. Die gaat vaak samen met houtrijping, de aroma’s evolueren dan goed met de tijd en de wijn kan dus langer bewaard worden.  Daarnaast zijn de droge witte wijnen van de Pessac-Leognan regio geklasseerd als grote wijn. Dankzij het precisiewerk dat tot het uiterste gedreven wordt, heeft dat invloed op de hele regio. 

Coups de Coeur 2014: Château Lacaussade Saint-Martin 3 Moulins 2010 (7-12€) – Château Vieux Mougnac 2009 (12-20€). 

7. Bordeauxwijnen zijn duur en elitair. Toegegeven, Bordeauxwijnen kunnen prijzig zijn, maar met meer dan 60 gecontroleerde oorsprongsbenaderingen (appellations) en een diversiteit die kan tellen zijn er uitstekende Bordeauxwijnen voor ieders smaak en budget. Slechts 3% van de verkochte Bordeauxwijnen kosten meer dan 15€, 71% van de flessen worden verkocht aan een prijs tussen 3 en 15€ en 26% zijn goedkoper dan 3€. 

Coups de Coeur 2014: Château Le Grand Verdus 2013 (4-7€) en Château Vermont 2013 (4-7€).  

Kris Van de Sompel is wijnconsultant en erkend wijnleraar door Ecole du Vin de Bordeaux. Als sommelier zetelt hij in verschillende internationale vakjury’s en organiseert hij regelmatig wijnevenementen. Isabelle Audouin Wastin geeft les aan Ecole du Vin de Bordeaux, verzorgt lezingen over wijn, het serveren van wijn en is een gerespecteerd consultant op gebied van wijntoerisme.   



Uit de Bordeauxwijnen die wij proefden tijdens Eat Brussels! Drink Bordeaux! maakten wij een kleine, heel persoonlijke selectie:

 1. Château La Clotte 2007 - Saint-Emillion (+/- 35 euro)
 2. Clos de la Treille Niarfeix 2008 - Lalande Pomerol (+/- 20 )
 3. Château de Pressac 2008 - Saint-Emillion Grand Cru (+/- 28 )
 4. Chateau du Moulin Rouge 2011 - Medoc Graves (+/- 11 )
 5. Chateau Carbonneau 2012 - Côtes Bordeaux (+/- 5,50 )
 6. Château Martet 2010 - Côtes Bordeaux (+/- 23 )
 7. Château Landereau 2013 - roséwijn (+/- 6,20 )
 8. Château de la Bure des Moines 2011 - Bordeaux Superieur (+/- 12 )
 9. Chateau Lauduc Classic - Bordeaux Blanc Sec (+/- 5,50 )
10. Château de la Bouade Sauternes 2010  (+/- ?)

Uit de duurdere Bordeauxwijnen die wij proefden in Bordeaux tijdens het Fête le Vin in juni kozen wij deze 5 wijnen:

1. Château Canon de Gaffelière 2000 (+/- 80 -140 )
2. Château Boyd-Cantenac 2005 (+/- 45 )
3. Château Soutard 2008  (+/- 35 )
4. Château de Pressac 2008 (+/- 28 )
5. Château Climens 2008 (+/- 25 )

Lees ook onze reportage over Eat!Brussels/Drink!Bordeaux

Op www.bordeaux.com/be-nl vind je niet alleen meer tips om Bordeauxwijnen te combineren met lekker eten, je vindt er ook informatie over wijntoerisme, wijndegustaties en veel achtergrondinformatie over de Bordeauxwijnen.

© tekst en  foto's Werner Gladines 2014 


WIJ ZIJN SOCIAAL:
7 FLAGRANTE VOOROORDELEN OVER BORDEAUXWIJNEN (DE WERELD UIT)

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *