WEEKENDJE WEG IN EIGEN LAND: CHÂTEAU DES MAZURES

Belvilla vakantiehuis, hefstvakantie, gastronomie verviers, gastronomie pepinster, luik, limbourg, soiron, ardennen

Als reisjournalisten reizen we de hele wereld af, maar gaan we soms ook gewoon voorbij aan de schoonheid dichter bij huis. En die is er volop. Met het vallen van de bladeren gingen wij op zoek naar een leuke plek in België voor een weekendje weg. Onze criteria: een originele stek, geen massatoerisme en uitstekende lokale gastronomie. Wij gingen grasduinen op de website van Belvilla en vonden wat we zochten: de conciërgerie van Château des Mazures in Pepinster.

vakantiehuis belvilla pepinster
Conciërgerie van Château des Mazures: ons optrekje voor 3 dagen.

Mazures, enchanté. 'Bestemming bereikt aan de linkerzijde'. Als onze gps in Rue Louis Berein in Pepinster meldt dat we aangekomen zijn, kijken we toch even bedenkelijk. In de wijde omtrek is er namelijk geen kasteel te bespeuren, enkel een oude spoorwegbrug waardoor zich een oude grindweg priemt. Intuïtief volgen we de grindweg langs de Vesder tot we Château des Mazures tegen een heuvelrug zien opdoemen. Een smalle brug over de de rivier voert ons dwars door de conciërgerie. 'Bestemming bereikt' lachen we, want dit is het plaatje zoals we het zagen op de website van Belvilla.

Belvilla vakantiehuis, hefstvakantie, gastronomie verviers, gastronomie pepinster, luik, limbourg, soiron, ardennen
Een smaakvol ingerichte woonkamer met open keuken.

Als een even-weg-van-de-wereld-plek kan ons neo-gotische vakantiehuis met wapenschilden, spitsbogen, kantelen en waterspuwers tellen. We worden er opgewacht door Patrick, de rechterhand van de eigenaars, die ons vriendelijk verwelkomt in gebroken Nederlands. Patrick leidt ons door de oude conciërgerie die vanbinnen veel groter blijkt dan we buiten hadden ingeschat. Beneden hebben we een smaakvol ingerichte woonkamer die naadloos overloopt in een moderne open keuken. Op de eerste etage kunnen we ons de luxe van privé-badkamers veroorloven, want er zijn er twee. Ik kies voor die met het bad, Myriam voor die met douche.

Belvilla vakantiehuis, hefstvakantie, gastronomie verviers, gastronomie pepinster, luik, limbourg, soiron, ardennen
Onze sfeervolle slaapkamer in de toren.

Zelfs voor onze slaapstek hebben we de keuze tussen twee gezellige slaapkamers: een op de eerste etage en één in de toren onder de kantelen. 'De hele inrichting werd bedacht door de eigenares zelf,' zegt Patrick. Een vrouw met smaak dus die duidelijk niks aan het toeval heeft overgelaten, want zelfs de nieuwe vensters met dubbelglas zijn voorzien van gotische spitsboogmotieven. Toch komt het talent van de dame in kwestie pas goed tot uiting in het apertief-salon in de rechtervleugel: de houtkachel, de sfeerverlichting, de naakte stenen muren... met nog wat muziek erbij is het een plek om urenlang te cocoonen.

Belvilla vakantiehuis, hefstvakantie, gastronomie verviers, gastronomie pepinster, luik, limbourg, soiron, ardennen
Eén en al stijl: het aperitiefsalon.


'Leopold I en Koningin Louise-Marie waren ooit nog te gast in Mazures' zegt Patrick die ons nog snel de geschiedenis van het in 1843 opgetrokken kasteel schetst. Voor hij ons onze privacy gunt, geeft hij nog wat tips voor het weekend mee: Vieux Soiron en Limbourg, twee charmedorpjes in de buurt die we volgens hem absoluut moeten bezoeken net als het modemuseum in Verviers. 'En vergeet zeker geen taart te kopen in Tancrémont' lacht hij. Bij Tarterie Péché Mignon hebben ze volgens hem de lekkerste.

Belvilla vakantiehuis, hefstvakantie, gastronomie verviers, gastronomie pepinster, luik, limbourg, soiron, ardennen
 'Au Pot de Beurre' Pepinster.


Pas als we ons installeren in ons charmante optrekje, merken we de twee flessen Bordeaux en een mandje met streekspecialiteiten op tafel. Bienvenue à Mazures lezen we op het bijhorende kaartje, een attentie van de eigenaars. We voelen er ons ontzettend welkom en vooral: meteen thuis. 's Avonds genieten we de van de lokale gastronomie in Le Pot de Beurre, waar we een heerlijk vijfgangen wildmenu achter de kiezen steken. Vooral de terrine van everzwijn is om duimen en vingers af te likken, want de eigenaar van het restaurant is een fervent jager en maakt zijn terrines zelf. 's Nachts slapen we als rozen in ons kamertje onder de kantelen.


"De vriendelijke ontvangst, de attentie van de eigenaars en het smaakvol ingericht interieur: we voelen ons meteen thuis in Mazures"


Belvilla vakantiehuis, hefstvakantie, gastronomie verviers, gastronomie pepinster, luik, limbourg, soiron, ardennen
Foire aux Noix: alles, behalve noten.

Een notenmarkt (zonder noten). Zaterdagmorgen trekken we voor dag en dauw naar le Foire aux Noix, een jaarlijkse markt in Spa. We gaan er op zoek naar verse streekproducten om vanavond zelf mee aan de slag te gaan, want we krijgen gasten: mijn dochter Leonie en haar vriend Arne. In de kraampjes liggen de heerlijkste lekkernijen uitgestald, maar noten zien we nergens. Bij een artisanale slager kopen we een terrine van fazant en schijfjes gedroogde eendenborst. Aan een ander kraam proeven we vautchon, een lokale appeltaart, een specialiteit uit Verviers die volgens de verkoper zalig combineert met foie gras. Wat combineert met foie gras, combineert volgens ons ook met terrine van fazant, dus nemen we een stevige spie die we volgens de man nog wekenlang kunnen bewaren.

Belvilla vakantiehuis, hefstvakantie, gastronomie verviers, gastronomie pepinster, luik, limbourg, soiron, ardennen
Vlaaien van Tancrémont, een ware delicatesse.

Op de terugweg naar Pepinster stoppen we bij een ambachtelijke slager, één zoals je ze enkel hier nog vindt. In de koeltoog liggen delicatessen uit eigen huis te wachten op een koper. Wij kiezen voor een vers hertengebraad, als hoofdgerecht voor ons diner. Na de lunch gaan we op zoek naar de taarten van Péché Mignon. We laten de auto voor wat hij is en wandelen over het domein van Mazures naar Tancrémont. Op onze tocht komen we helemaal tot rust en genieten we van de frisse herfstlucht, de natuur en de dieren die ons argwanend nastaren: reeën, fazanten en zelfs een hert passeren de revue. In Tarterie Péché Mignon ruikt het naar vers gebakken brood en taarten. We vergapen er ons aan de immense exemplaren die in de bakkerij zijn uitgestald. De keuze is enorm: kers, appel, rijst, banaan, rabarber, brésilienne... je kan ze heel, half of zelfs per kwart kopen en ze zijn allesbehalve duur. Een halve rabarber- en dito rijstvlaai lijkt ons perfect voor het dessert vanavond.


"We kopen een hertengebraad bij een ambachtelijke slager, één zoals je ze enkel hier nog vindt"
Belvilla vakantiehuis, hefstvakantie, gastronomie verviers, gastronomie pepinster, luik, limbourg, soiron, ardennen
Hij de keuken, zij de zaal...

Wat we zelf doen, doen we goed. Onze intuïtie zit juist, want de vautchon die we op de markt kochten, zorgt voor een heerlijk zoete toets bij de gedroogde eendenborst en terrine van fazant. Simpel, maar ontzettend lekker. We serveren ze aan onze gasten Leonie en Arne met een glaasje Perrier & Jouët, onze favoriete champagne. Na het voorgerecht trek ik mij terug in mijn perimeter rond het fornuis, want als ik kook, hoef ik niemand in m'n buurt. Koken in de hypermoderne keuken van ons vakantiehuisje lijkt trouwens kinderspel. Het hertengebraad gaat kort in de pan zodat het vlees mooi rood blijft. Het braadvocht werk ik af met een flinke scheut rode wijn en serveer alles met gebakken krieltjes, gekarameliseerd witloof en een in cognac gemarineerde halve peer.

Belvilla vakantiehuis, hefstvakantie, gastronomie verviers, gastronomie pepinster, luik, limbourg, soiron, ardennen
Wat we zelf doen, doen we goed: ons driegangen wildmenu.


Well done, al zeg ik het zelf, maar ook onze gasten genieten volop van mijn kookkunsten die we galant doorspoelen met de flessen Bordeaux die we van de eigenaars cadeau kregen. Met de lekkere vlaaien van Péché Mignon volgt de figuurlijke kers op de letterlijke taart. Patrick had gelijk, want ze zijn de perfecte afsluiter van ons driegangen wildmenu. Terwijl buiten de mist aanvriest, maken wij het nog even gezellig rond het knetterende houtvuur in het aperitief salon. Het leuke is dat ook onze gasten ongestoord kunnen genieten van enkele glazen wijn, want ze blijven logeren. Net als wij genieten ook zij volop van ons originele vakantiehuis aan de Vesder.

"Terwijl buiten de mist aanvriest, maken wij het gezellig rond het houtvuur in het aperitiefsalon"

Belvilla vakantiehuis, hefstvakantie, gastronomie verviers, gastronomie pepinster, luik, limbourg, soiron, ardennen
Vieux Soiron.

Vergane glorie. Soiron mag dan piepklein zijn, in de Romeinse tijd lag het pal op de heirbaan die Tongeren met Triers verbindt. Tot in de late middeleeuwen was het een strategisch belangrijke plek en vandaag behoort Soiron tot Les Plus Beaux Villages de Wallonie. Als we er op zondagochtend komen aanwaaien lijkt het dorpje nog volop ingedommeld. Tijdens ons tochtje door Soiron ontdekken we het charmante vroeg 18e eeuwse kerkje en twee statige kastelen die nog getuigen van de macht van weleer: Château de Soiron uit het midden van de 18e eeuw en het laat 16e eeuwse Château du Trier. Le Vieux Soiron, het enige restaurant van het dorp, geldt als een van de beste van de hele streek.

Belvilla vakantiehuis, hefstvakantie, gastronomie verviers, gastronomie pepinster, luik, limbourg, soiron, ardennen
Centrum van Wol en Mode Verviers.


Van Soiron rijden we naar Verviers, de stad die ook wel eens de Waalse hoofdstad van het water wordt genoemd. Het water van de Vesder was belangrijk voor de wol- en lakenindustrie die hier eeuwenlang floreerde, vergane glorie die nog hier en daar  van de statige herenhuizen en vooral van het imposante stationsgebouw afstraalt. We bezoeken er het Toeristische Centrum van Wol en de Mode, waar een audiogids ons op een boeiende manier door de geschiedenis van de wolindustrie voert. Het Fonteinencircuit van Verviers dat we nadien volgen is niet bepaald een voltreffer. De meeste fonteinen werken niet meer en we worden door buurten geloodst waarvan we niet bepaald vrolijk worden. Jammer, want deze stad verdient beter.

Belvilla vakantiehuis, hefstvakantie, gastronomie verviers, gastronomie pepinster, luik, limbourg, soiron, ardennen
Authentieke charme in Limbourg.

Na Verviers verzilveren we de laatste tip die we meekregen van Patrick en trekken naar Limbourg. Dit stadje in de Vesdervallei staat net als Soiron op de lijst van de mooiste dorpen van Wallonië. En terecht. De weg van Verviers naar Limbourg voert ons langs de mooiste vergezichten van de streek. Niet voor niks noemde Victor Hugo de Vesdervallei ooit de mooiste ter wereld. In Limbourg verzeilen we op het immense Place Saint-Georges bij het oude stadhuis uit 1681, Arvo, met een historische zaal op het gelijkvloers en een expositieruimte op de eerste etage. Af en toe moeten we kleine evenwichtsoefeningen maken op het immense plein dat werd bestraat met ruwe stenen uit de Vesder. Er straalt een onvervalste charme van af. Een wandeling over de plek waar de oude stadsmuren stonden voert ons tot bij de 15e eeuwse St-Georgeskerk. De kerk is in restauratie, dus we kunnen ze niet van binnen bewonderen. Naast de gotische parel ronden we ons bezoek aan Limbourg af in Brasserie St-Georges zoals het echte Belgen past: met een lekker biertje. We hebben ze zelfs keuze uit meer dan 150 soorten. 


"De Vesdervallei was volgens Victor Hugo de mooiste vallei ter wereld"


© DICHTBIJ & VER WEG 2016


Belvilla is specialist in de online verhuur van vakantiehuizen, marktleider in de Benelux en één van de leidende Europese spelers in de vakantiewoningenverhuur. De organisatie bestaat ruim 35 jaar en verzorgde in 2015 meer dan 4,5 miljoen overnachtingen in totaal ruim 27.000 vakantiehuizen in 22 landen. Belvilla zet zich als full-service-aanbieder in voor het zorgeloos (ver)huren van een vakantiewoning en onderscheidt zich met unieke, verrassend betaalbare vakantiewoningen op een plaats waar altijd iets te beleven is. En dat met een tevredenheidsscore van 8,4/10. Zoeken en boeken gaat eenvoudig op: www.belvilla.be 

Wie net als wij van de conciërgerie van Château des Mazures wil genieten, kan boeken via deze link: belvilla.be/vakantiehuizen/belgie/pepinster

Château des Mazures werd in 2017 uitgeroepen tot 3de mooiste Belvilla in België!



ETEN & DRINKEN:

Au Pot de Beurre, Pepinster: degelijke streekgastronomie in een gezellig en traditioneel kader: www.aupotdebeurre.be

Restaurant Vieux Soiron: volgens locals een van de beste restaurants in de wijde omgeving. Overwegend Franse keuken in een charmante 18e eeuwse woning. Tijdig reserveren is de boodschap:  www.vieuxsoiron.be

Brasserie Saint-Georges Limbourg: Brasserie in het pittoreske Limbourg waar je behalve lekker tafelen ook kan kiezen uit meer dan 150 biersoorten. www.brasserie-st-georges.be

Tarterie Le Péché Mignon - Tancrémont: dé specialiteit van Tancrémont: taarten in alle maten, soorten en kleuren:  www.pechemignon.be

WEEKENDJE WEG IN EIGEN LAND: CHÂTEAU DES MAZURES

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->