JINGLE BELLS AAN DE RIJN: KERST IN DÜSSELDORF

kerstmarkt dusseldorf, kerst in dusseldorf,

Wie in Düsseldorf de weg naar de kerstmarkt vraagt krijgt steevast te horen: 'welke'? De historische stad aan de Rijn heeft er maar liefst zeven die elk een eigen, aparte sfeer uitademen. Wij wandelen van Marktplatz naar Schadowstraße langs meer dan 200 houten hutten en een feeërieke verlichting die de oude stad in de magie van een wintersprookje dompelt. We proeven er lekkere lokale specialiteiten als DampfnudelnAachner Printen, Feuerzangenbowle en Killepitsch, maar genieten er vooral van een ongedwongen Kerst-aan-de-Rijn sfeer.
kerstmarkt dusseldorf, kerst in dusseldorf,
Reuzenrad bij nacht: pure romantiek

Kerstregiment in het gelid. Na een fikse wandeling langs de Rijn verzeilen we op Burgplatz midden in de gezellige drukte van de Düsseldorfse kerstmarkt. Rond het immense reuzenrad van waaruit we de hele stad kunnen overzien, wandelen we een houten miniatuurdorp in. We wanen er ons ergens in de Elzas, een gevoel dat nog versterkt wordt door de indringende geur van zuurkool en worstjes die we hier overal ruiken. Ook op het nabijgelegen Marktplatz snuiven we een flinke portie Duitse gemütlichkeit. Het charmante plein voor het stadhuis in Renaissancestijl is zowat het mooiste van de hele stad. In de kraampjes rondom worden vooral handicrafts verkocht, hier en daar geven ambachtslui zelfs demonstraties. 
kerstmarkten duitsland, kerstmarkt dusseldorf, marktplatz dusseldorf
Dusseldorf heeft maar liefst zeven kerstmarkten

Glasblazen, tin-gieten en houtsnijden, het hoort er in Düsseldorf allemaal bij. Wij vergapen ons  aan een kraam vol houten soldaatjes in kleurrijke uniformen die als een vrolijk kerstregiment in het gelid lijken te lopen. 'Allemaal handgemaakt' lacht de goedgeluimde verkoper die ook echte marionetten fabriceert. Wie dol is op gepofte kastanjes (Heisse Maronen heten ze hier) moet de geur eens proberen te weerstaan in de frisse winterlucht. Ons is het alvast niet gelukt, wij zijn er gek op. Ook geroosterde amandelen zijn een delicatesse die je hier overal kan proeven. 
kerstmarkt dusseldorf, kerst in dusseldorf, houten kerstpoppen
Handycrafts kan je zowat overal kopen

Nostalgie in een glazen bol. Om ons te wapenen tegen de frisse Rijnwind houden we een warm-op-stop aan een van de gluhwein kraampjes in de Flingerstrasse. Wie kerstmarkt zegt moét de gebruikelijke kitch er bijnemen. Glühwein uit een porseleinen laars van de kerstman drinken vinden we voor één keer dan ook helemaal niet erg. Na de klassieke warme wijn wagen we ons aan een eierpunch, een populair drankje bij onze Duitse buren. Ook Amerikanen zijn er gek op. Bij ons moet dit warme drankje nog een inhaalbeweging maken. Het is simpelweg warme advocaat, die - dat moeten we toegeven - erin gaat als zoete, érg zoete koek. 
kerstmarkt dusseldorf, kerst in dusseldorf,
Gluhwein drinken uit een porseleinen laars

Nog in de Flingerstrasse staan in een kraam massa's sneeuwbollen, netjes uitgestald. We zien ze in alle maten en gewichten en wat blijkt? Hier zijn ze nog steeds erg in trek. Een paar kinderen schudden enthousiast met de bollen en zien hoe honderden sneeuwvlokken wild rond de kleine kerstman neerdwarrelen. Pure nostalgie in een glazen bol, want van echte sneeuw kan je tegenwoordig alleen maar dromen met kerst.
kerstmarkt dusseldorf, kerst in dusseldorf,
Sneeuwbollen, pure nostalgie

Hogere sferen. Heinrich-Heineplatz - een van de meest indrukwekkende pleinen van heel Düsseldorf - werd voor de gelegenheid tot Engelenmarkt omgedoopt. Wanneer we het plein opwandelen weten we meteen waarom, want overal op de kraampjes leunen lieftallige engelen die letterlijk  baden in een gouden zee van licht. De prachtige muziekkiosk in art-nouveaustijl doet dienst als een echte hemelbar. We houden er een tweede warm-op-stop met een lekkere Feuerzangenbowle - een veredelde variant van de klassieke gluhwein -   en voelen ons meteen in hogere sferen.
kerstmarkt dusseldorf, kerst in dusseldorf,
Engelenmarkt op Heinrich Heineplatz

In de Engelenkraampjes koop je zowat alles: van houtsnijwerk, kaarsen, juwelen, kerstdecoraties tot handschoenen en hoeden en er is zelfs een kraam met kleine engelen. Wij laten ons verleiden door een lokale zoetigheid, Aachner Printen, een soort peperkoek uit Aken waarvan bronsgieters uit Namen ooit nog mee aan de basis lagen. Je vindt ze hier in alle vormen en formaten, toch vinden de kleurrijk versierde hartvormen nog het gretigst aftrek. Ook Dampfnudeln - gestoomde zoete knoedels - zijn een specialiteit die je hier naar hartelust kan proeven. 
kerstmarkt dusseldorf, kerst in dusseldorf,
Zoetigheden koop je in alle geuren en kleuren

Killepitch. Nog één kerstmarkt hebben we niet gezien die van Kö-Bogen. ’s Ochtends waren we hier al, want Schadowstrasse is een populaire winkelstraat en Kö-Bogen telt een paar architecturale pareltjes. We kopen handschoenen in een van de vele kraampjes, want de kerstkou heeft nu echt zijn intrede gedaan. Dus lange rijen ook aan de gluhwein stand. Ook hier niks dan typische lekkernijen, van peperkoek tot lokale kazen. Ons wereldreizigerhart gaat net iets sneller slaan aan de wokkraam waar heerlijke exotische geuren de lucht vullen. 
kerstmarkt dusseldorf

Het is niet alleen de ultieme plek om kerstinkopen te doen, dit deel van de kerstmarkt roept ook op tot aktie. Op de Jan-Wellem Platz ligt de ijsring die uitkijkt op Hofgarten, de groene long van Düsseldorf. Kinderen kunnen er hun hartje ophalen op de draaimolen of in de kidsactivity tent, waar de jongsten de hele kerstperiode worden geëntertained, terwijl mama en papa de Tiroolse berghut induiken en zich in pure après-skistijl te goed doen aan een Crystal punch en Meisterwurz. Voor we weer naar ons hotel wandelen, doen wij ons nog te goed aan een Killepitch, een hartige kruidenlikeur waarvan gezegd wordt: wie dit niet gedronken heeft, is nooit in Düsseldorf geweest.


© DICHTBIJ & VER WEG 2015 (foto's 1, 3 & 7: Düsseldorf Marketing & Tourismus GmbH)

Meer Dusseldorf op onze blog: Medienhafen, Dusseldorfs hippe uithoek.


kerstmarkt dusseldorf, kerst in dusseldorf,


DUSSELDORF PRAKTISCH:


Dusseldorf kerstmarkt: van 17 november tot 23 december 2016 op diverse locaties in de stad.

Overnachten: wij sliepen in Hotel Friends, een leuk, trendy en betaalbaar boetiekhotel in het Flingern kwartier op 20" wandelen van Altstadt en Medien Hafen. Uitgebreid ontbijt en uiterst vriendelijk personeel: www.hotelfriends.de

Vervoer: wij reden met de ICE van Brussel naar Keulen en van daaruit met de DB regionale trein naar Düsseldorf. Reistijd: 2 u 30". Info: www.b-europe.com 

Met de auto: de afstand Brussel - Dusseldorf over de weg is 205 km, de reistijd bedraagt ongeveer 2 u 10".

Info over Duitsland: www.germany.travel/nl en info over Düsseldorf kerstmarkt: www.visitduesseldorf.de


WIJ ZIJN SOCIAAL

JINGLE BELLS AAN DE RIJN: KERST IN DÜSSELDORF

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *